Blog Widget by LinkWithin

leaderboard denaihati Banner

JAWATAN KOSONG: Pekerja Dirumah Diperlukan

Monday, January 11, 2010

Gugurkan tuntutan guna Kalimah ALLAH maka selesailah masalah

Seorang menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata pemimpin-pemimpin gereja di negara ini wajar mengambil pendekatan sama dengan seorang tokoh Kristian di Sabah yang meminta masyarakat Kristian di Malaysia menggugurkan tuntutan penggunaan kalimah 'Allah'.

Datuk Jamil Khir Baharom berkata pendekatan sedemikian boleh memberikan ruang bagi meningkatkan kerukunan dan keselamatan negara serta meredakan ketegangan yang timbul berikutan tuntutan penggunaan kalimah 'Allah' oleh Gereja Roman Katolik dalam penerbitan mingguannya, Herald.

"Saya amat mengalu-alukan supaya pihak ini mempunyai kesedaran dan tanggungjawab terhadap keselamatan negara dan keamanan di Malaysia.

"Saya rasa gereja lain juga sewajarnya memahami keadaan dan sejarah (mengenai penggunaan kalimah 'Allah' di negara ini) secara mendalam," katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai perkara itu di Putrajaya hari ini.

Akhbar hari ini melaporkan seorang tokoh Kristian Sabah, Datuk Clarence Bongkos Malakun menyarankan agar Herald menarik balik tuntutan itu demi keharmonian dan keselamatan negara.

Presiden Majlis Jaksa Pendamai Malaysia itu, yang juga timbalan presiden Persatuan Kebudayaan Kadazandusun Sabah, berkata penganut Kristian di Malaysia tidak wajar mencontohi masyarakat Kristian di Indonesia yang menggunakan kalimah 'Allah' dalam urusan agama mereka, sebaliknya harus mematuhi perlembagaan Malaysia.

Ditanya mengenai insiden membakar gereja di beberapa tempat sejak dua hari lepas, Jamil Khir berkata sesiapa pun tidak wajar melakukan perbuatan ini.

"Kita masih tak tahu siapa yang bertanggungjawab tapi sebenarnya kita tak boleh menyakiti antara satu sama lain dan ini adalah ajaran dan tegasan agama Islam," katanya.

Beliau berkata dialog-dialog antara agama juga akan diteruskan dan diperhebatkan dari semasa ke semasa supaya rakyat di negara ini akan lebih memahami agama kaum lain.

Sumber @ Malaysiakini

Related Posts by CategoriesWidget by Hoctro | Jack Book

0 comments:

Yang Terbuku Di Hati

YB dan x-YB

Minda Bebas

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP