Blog Widget by LinkWithin

leaderboard denaihati Banner

JAWATAN KOSONG: Pekerja Dirumah Diperlukan

Thursday, July 30, 2009

Inkues Beng Hock : Mungkin DNA Tan Boon Wah

Peguam pemerhati kepada keluarga mendiang Teoh Beng Hock, Gobind Singh Deo berkata, dia tidak mengetahui siapa dua individu yang enggan memberikan sampel ujian asid dioksiribonukleik (DNA) bagi membantu siasatan kes kematian Setiausaha Politik Exco Selangor itu yang ditemui mati pada 16 Julai lalu.

Menurut Gobind, dia sebaliknya hanya membuat andaian salah seorang daripada mereka itu dikenalinya kerana memaklumkan kepadanya hari ini dia telah dipanggil ke balai.

"Saya tak tahu siapa mereka ini. Saya hanya boleh membuat andaian kerana dua orang datang berjumpa saya hari ini dan memberitahu bahawa mereka disuruh ke balai.

"Seorang daripada mereka adalah Ahli Majlis Perbandaran Kajang, Tan Boon Wah, tetapi seorang lagi saya tak kenal," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas prosiding inkues mendiang Beng Hock di Mahkamah Majistret di sini hari ini.

Gobind yang juga Ahli Parlimen Puchong diminta mengulas keterangan peguam cara, Tan Hock Chuan dalam prosiding inkues itu hari ini yang memberitahu, dua individu enggan memberikan sampel mereka untuk tujuan analisis DNA.

Hock Chuan sebelum itu memberitahu, seramai 102 orang telah diambil spesimen mereka bagi membantu siasatan kematian Beng Hock.

Dalam pada itu, Utusan Malaysia difahamkan, selain Boon Wah (yang diandaikan oleh Gobind), seorang lagi yang enggan memberikan sampel DNA kepada polis ialah perunding sebuah syarikat pembinaan.

Menurut satu sumber, keengganan kedua-dua individu itu setelah mereka dinasihatkan oleh peguam masing-masing.

Sementara itu, pekarangan Mahkamah Majistret di sini sesak dengan orang ramai yang ingin mengikuti prosiding inkues kematian Beng Hock yang bermula hari ini.

Kira-kira 150 petugas media daripada pelbagai organisasi dan puluhan peguam serta ahli politik turut membanjiri pekarangan mahkamah itu.

Para petugas media tiba di mahkamah seawal pukul 6 pagi dan hanya dibenarkan masuk ke dalam mahkamah kira-kira pukul 8.30 pagi setelah memperoleh pas kebenaran.

Tinjauan Utusan Malaysia di luar pekarangan mahkamah hari ini mendapati keadaan tenang dan terkawal tanpa insiden yang tidak diingini.

Turut mengikuti prosiding tersebut ialah ahli keluarga mendiang iaitu bapanya, Teoh Leong Hwee, abangnya, Beng Kee, adik perempuannya, Lee Lan, dan tunangnya, Soh Cher Wei yang hadir ke mahkamah kira-kira pukul 8.05 pagi.

Related Posts by CategoriesWidget by Hoctro | Jack Book

0 comments:

Yang Terbuku Di Hati

YB dan x-YB

Minda Bebas

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP