Blog Widget by LinkWithin

leaderboard denaihati Banner

JAWATAN KOSONG: Pekerja Dirumah Diperlukan

Saturday, November 21, 2009

NIZAR TERKINI : BILA MENANG HAKIM TERBAIK BILA KALAH HAKIM TAK ADIL

Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam memutuskan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak dibenarkan membuat siasatan waktu malam mendapat respon positif dari kalangan pemimpin Pakatan Rakyat.


Rata-rata yang ditemui menyokong tindakan itu dan dilihat ia sebagai pengajaran kepada SPRM untuk mengikut undang-undang yang telah ditetapkan.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata, SPRM
sepatutnya terlebih dahulu jelas tentang perkara ini kerana menyiasat pada waktu tidak wajar.

“Inilah yang sewajarnya, SPRM ini menyiasat tentang kes memberi rasuah, bukan penjenayah…mereka tidak mempunyai orang dan logistic untuk menjaga keselamatan orang itu, jadi memang sungguh wajarlah keputusan itu.

Sekurang-kurangnya ia membuka mata kepasa SPRM supaya mereka tidak over power melampaui kuasa dalam sesuatu bidang.

Manakala Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar menyifatkan keputusan mahkamah tinggi adalah terbaik.

Dengan ini katanya, SPRM akan lebih jelas tentang kuasanya yang tidak boleh melebihi kuasa undang-undang yang telah ditetapkan.

“Memang ini satu keputusan yang baik , masyarakat umum pun terima ini dengan baik.

“SPRM memang telah langgar undang-undang dia jalankan tugas sebagai satu agensi persendirian macam tiada undang-undang yang perlu diikut dari mana, dan ini adalah ajaran yang baik untuk SPRM ikut undang-undang yang ada,” katanya.

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu turut menyokong penuh keputusan ini kerana SPRM tidak patut memaksa saksi disiasat sehingga lewat malam.

“Itu merupakan satu objektif atau apa yang kita suka untuk mencapai selepas kematian mendiang Teoh Beng Hock, kita negeri Selangor rasa tidak baik atau tidak sihat jikah saksi dipaksa disiasat sampai tidak patutlah,” katanya.


KOMEN : SAKIT JIWA AKU TENGOK PUAK-PUAK PAKATAN NI BILA KEPUTUSAN MEMIHAK KEPADA MEREKA MAKA HAKIM BAGUS TAPI KALAU KALAH HAKIM TAK ADIL, HAKIM DAH KENA BAYAR DENGAN UMNO DAN MACAM-MACAM TUDUHAN ...

Related Posts by CategoriesWidget by Hoctro | Jack Book

1 comments:

YANG GAMBI November 21, 2009 at 10:59 AM  

Salam bro, mereka ini semua kalau boleh Hakim memutuskan tidak boleh diambil sebarang bentuk tindakkan terhadap mereka....... SPRM cuma dibenarkan mengambil tindakan terhadap wakil-wakil rakyat UMNO sahaja...... sebab wakil-wakil rakyat pembangkang boleh dikatakan bertaraf wali...... tak makan rasuah punya....

Yang Terbuku Di Hati

YB dan x-YB

Minda Bebas

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP