Blog Widget by LinkWithin

leaderboard denaihati Banner

JAWATAN KOSONG: Pekerja Dirumah Diperlukan

Thursday, October 15, 2009

1Malaysia : Melayu ELIT Islam FANATIK

Yang satu elit, yang satu fanatik.

Itulah yang sering dikaitkan dengan dua parti Islam di Malaysia, iaitu UMNO dan PAS.

Bagaimana dengan parti bukan Melayu? Adakah mereka juga elit dan fanatik? Kenyataan Karpal bahawa 'langkah mayat' beliau sebelum menubuhkan negara Islam tidakkah menggambarkan sikap fanatik?Bagaimana pula dengan MCA yang jauh lebih mewah berbanding UMNO? Bagaimana dengan pemimpin utama PKR (parti serpihan) yang dikatakan mempunyai aset 3 bilion? Bagaimana dengan MB Selangor (PKR) yang mampu menyediakan puluhan juta bagi menebus hukuman mahkamah?

Demang tidak mahu menyentuh parti lain kerana sekarang sedang berlangsung persidangan UMNO. Sementelah pula parti-parti lain itu cuma parti kecil yang digendang seolah-olah melebihi kekuatan BN. Namun dalam masa yang sama kita tidak boleh biarkan Luncai terjun dengan labunya.

Berbalik pada 'elit & fanatik' , jika semua parti berkongsi masalah yang sama, apa yang perlu dirisaukan?

Risau atau tidak, kenyataannya dua ciri tersebutlah yang membuatkan rakyat meluat. PAS dibenci kerana terlalu fanatik pada pemimpin sehingga menolak perpaduan yang disaran oleh Islam. Manakala UMNO dibenci kerana dilihat sombong dengan kemewahan. Elit.

Tentu sahaja tidak salah menjadi kaya. Syed Mokhtar seorang hartawan dan beliau tidak dibenci. Malah bagi yang mengetahui latar belakang beliau telah menjadikan beliau sebagai idola, termasuk Demang.

Jika demikian, untuk permulaan ini para pemimpin UMNO perlu mengambil Syed Mokhtar sebagai panduan. Untuk menjadi seperti beliau,kita tidak perlu menjadi sekaya beliau. Formulanya, ambil sebahagian sahaja daripada keuntungan dan sebahagian lagi pulangkan kepada rakyat dalam bentuk program kebajikan.

Lakukan dengan ikhlas dan yakinlah bahawa Allah tidak sahaja membalas di akhirat malah di dunia lagi akan mendapat ganjarannya.

Sumber @ http://waadat.blogspot.com/2009/10/pas-fanatik-umno-elit.html


Bertemakan 'Menjunjung Tradisi, Menzahir Perubahan', Najib menyampaikan ucapan sulungnya sebagai pemimpin nombor satu parti ketika merasmikan perhimpunan agung Umno ke-60 di Kuala Lumpur pagi.

"Maka itu, persepsi Umno sebagai parti untuk cari makan mesti dibuang jauh-jauh, mesti ditinggalkan."Beliau juga mempertikaikan semangat perjuangan ahli parti, termasuk ingin keselesaan dan tidak bersedia berkhidmat kepada Umno dengan sukarela dan ikhlas.

"Sekarang, kalau tidak dapat hotel lima bintang, ramai yang mengeluh sakit-sakit badan. Tidak standard dan tidak kelas, katanya," kata Najib lagi. - Malaysiakini

KOMEN : SEANDAINYA SEMUA PEMIMPIN UMNO ATAS DAN BAWAH TIDAK WALK THE TALK INSYALLAH UMNO AKAN MENJADI SEJARAH SUATU HARI KELAK.

Related Posts by CategoriesWidget by Hoctro | Jack Book

0 comments:

Yang Terbuku Di Hati

YB dan x-YB

Minda Bebas

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP