Blog Widget by LinkWithin

leaderboard denaihati Banner

JAWATAN KOSONG: Pekerja Dirumah Diperlukan

Saturday, August 22, 2009

TIPS Pengawalan Selsema Babi @ H1N1

(Dapatkan Penawar Selsema Babi yang TOP) Berita terkini "Seorang wanita hamil lebih 8 bulan menjadi korban ke-68 wabak selesema A (H1N1) di negara ini, sementara jumlah kes terbaru pula meningkat tinggi sehingga 569 kes dalam tempoh 24 jam." Mengikut WHO Asia Tenggara adalah kawasan kedua tertinggi korban H1N1 iaitu seramai 106 orang.

Wabak Selsema Babi tiada penghujungnya dan dilaporkan keadaan akan menjadi parah pada musim tengkujuh bulan Oktober, November dan Disember. Sudahkah kita bersedia??

Selain daripada menjaga kesihatan mengikut aturan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan, aku nak cadangkan beberapa tips.

1. Gunakan Habbatus Sauda berterusan kerana kajian di China telah membuktikan bahawa Habbatus Sauda boleh meningkatkan daya tahan tubuh... (Boleh lah order di Saudacare).
2. Tidur dalam GELAP kerana sel-sel tubuh akan memulihkan secara sendiri (dengan izin Allah) di dalam GELAP.
3. Sentiasa pakai wangi-wangian tanpa alkohol kerana virus bersifat ultrasonik yang akan tewas kepada infrasonik yang ada pada wangian. (Bolehlah order ODP dari Zul kot....heee).
4. Sentiasa berWUDHU apabila kita keluar dari rumah. BERWUDHU insyallah lebih POWER daripada pakai topeng muka. Bukankah berWUDHU itu juga membersihkan tubuh seperti dicadangkan oleh KKM yang akan membersihkan luaran dan dalaman. Jadi  WUDHU + Topeng tambah power.
5. Solat Malam walaupun hanya sunat Witir 1 rakaat, insyallah akan dipelihara keluarga dari segala bencana. Ketika berlaku wabak Taun yang hebat di Indonesia pada awal 1940an, apabila wabak menyerang satu-satu kampung kesemua penduduk akan mati kecuali mereka yang solat Malam (Kisah Benar ni).
6. Baca Al-Quran kerana dalam Al-Quran ada ayat-ayat Syifa dari ALLAH swt untuk memelihara kesihatan manusia.

Kalau ada tambahan tips dari teman-teman sila kongsikan untuk kita sama-sama amalkan. Apa pun segalanya dengan kehendak ALLAH swt. Seandainya setelah mengamalkan kehidupan dan amalan yang baik tetapi masih juga terkena H1N1 maknanya itu atas kehendak Allah swt dan seandainya kita meninggal kerana H1N1 insyallah kematian kita itu adalah Syahid kecil.

Related Posts by CategoriesWidget by Hoctro | Jack Book

2 comments:

Unknown August 22, 2009 at 10:28 AM  

hahaha! mana ko dapat tips2 yg mengarut ni .. :P

denaihati August 22, 2009 at 2:34 PM  

kalau tahu ilmunya insyallah tak MENGARUT..ilmu ALLAH ni MAHA luas....

Yang Terbuku Di Hati

YB dan x-YB

Minda Bebas

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP