Blog Widget by LinkWithin

leaderboard denaihati Banner

JAWATAN KOSONG: Pekerja Dirumah Diperlukan

Friday, August 21, 2009

ADILKAH APABILA MEMBINA KUIL DI KAWASAN MAJORITI ISLAM??

(Dapatkan Penawar Selsema Babi yang paling TOP) KEADILAN itu adalah meletak sesuatu pada tempat yang BETUL. Malaysia adalah peninggalan Penjajah. Kita terima HAKIKAT bahawa Masyarakat kita terdiri dari 3 bangsa yang terbesar iaitu Melayu, Cina dan India serta lain-lain bangsa dan etnik.

KEADILAN ITU BUKAN BERERTI SAMA RATA. KEADILAN ITU PERLU MELIHAT KEMAMPUAN, KELAYAKAN, KEUTAMAAN, KEPERLUAN DAN LAIN-LAIN LAGI. SEBAGAI CONTOH APABILA SEORANG SUAMI BERPOLIGAMI, BELIAU TIDAK BOLEH MEMBELIKAN BARANG KEPERLUAN UNTUK DUA RUMAH SAMA BANYAK KERANA MUNGKIN KELUARGA YANG PERTAMA MEMPUNYAI ANAK YANG RAMAI SEDANGKAN KELUARGA KE DUA HANYA ADA ISTERINYA SAHAJA. KEADILAN ITU BILA SUAMI MEMBELI 2 KG IKAN UNTUK KELUARGA PERTAMA DAN 1/2 KG UNTUK KELUARGA KE DUA.

KEADILAN DALAM MASYARAKAT DI NEGARA KITA yang aku maksudkan :

1. Kaum Cina dan India perlu memahami bahawa Melayu dan Bumiputera yang lain adalah peribumi di Negara ini yang mesti diberi keutamaan tanpa menyisihkan Kaum-kaum lain.
2. Melayu dan Bumiputera masih ketinggalan dalam banyak aspek. Jika Melayu dan Bumiputera terus ketinggalan sudah pasti Negara ini tidak akan setabil.
3. ISLAM adalah agama rasmi tanpa menyisihkan agama-agama yang lain justeru itu adalah tidak adil sekiranya kita membina MASJID yang BESAR di dalam perkampungan baru Cina atau India yang mungkin hanya ada 2-3 keluarga Islam begitu juga sangat TIDAK ADIL jika kita membina KUIL atau TOKKONG yang BESAR di kawasan majoriti Melayu.

SEMEMANGNYA YANG PALING ADIL ADALAH ALLAH SWT TETAPI KITA TERUTAMA PEMIMPIN MESTI BERUSAHA UNTUK MENJADI ADIL DENGAN MELETAKKAN SESUATU PADA TEMPAT YANG BETUL. JIKA TIDAK BERLAKU KEADILAN PASTI POLITIK NEGARA KITA AKAN TERUS BERGOLAK KERANA SETIAP DARIPADA KITA AKAN TERUS MEMINTA-MINTA LEBIH DARIPADA APA YANG DIPERLUKAN KERANA JIKA ADA YANG DAPAT MAKA ADA YANG TIDAK AKAN DAPAT....NAFSU SERAKAH KITA JUGA AKAN TERUSAN MEMINTA-MINTA....

Related Posts by CategoriesWidget by Hoctro | Jack Book

0 comments:

Yang Terbuku Di Hati

YB dan x-YB

Minda Bebas

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP