Blog Widget by LinkWithin

leaderboard denaihati Banner

JAWATAN KOSONG: Pekerja Dirumah Diperlukan

Friday, July 31, 2009

UMNO : Lupakan sahaja lah PAS tu!!!

''Lupakan saja Nik Aziz, perpaduan dalam Pas pun dia tak boleh nak selesai inikan pula nak tengok dia jayakan agenda perpaduan ummah.'' Itu antara reaksi beberapa badan bukan kerajaan (NGO) Melayu mengulas tindakan terbaru Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang bukan sahaja berkeras menolak kerjasama dengan UMNO malah mengeluarkan kata-kata 'pergi jahanamlah UMNO'.

Timbalan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Syed Anuar Syed Mohamad berkata, Nik Aziz memang patut dilupakan bukan sahaja kerana beliau gagal membawa perpaduan dalam partinya sendiri tetapi juga tidak pernah ikhlas menjayakan perpaduan ummah.

Menurutnya, apa yang jelas, niat Menteri Besar Kelantan itu hanya satu iaitu untuk menghancurkan UMNO, sama dengan rakan politiknya yang bukan Islam iaitu DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

''Bukan apa, orang Pas sendiri tertanya-tanya siapa ketua mereka, Nik Aziz ke Abdul Hadi Awang (Datuk Seri). Pas sendiri jadi tak bersatu padu sebab ada yang lebih daripada Presiden. Jadi biar Nik Aziz dengan urusan DAP dan PKR.

''Tanpa Pas pun kerajaan Barisan Nasional (BN) selama ini mampu wujudkan perpaduan. Tak payah UMNO buang masa fikir perpaduan Melayu dengan Nik Aziz, yang penting rakyat tahu bukan UMNO tolak perpaduan,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Nik Aziz semalam menegaskan 'salam' kerjasama yang dihulurkan sebelum ini adalah atas hubungan antara Kerajaan Pusat dan negeri yang tiada kaitan sama sekali dengan kesediaan membentuk kerjasama antara Pas dan UMNO.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Gabungan Penulis Nasional (Gapena), Prof. Datuk Dr. Zainal Kling berkata, sikap terbaru Nik Aziz itu amat dikesali apabila Mursyidul Am Pas itu lebih mementingkan kehendak politik berbanding perpaduan Islam dan Melayu yang mendesak kini.

Menurutnya, Nik Aziz sepatutnya sedar apakah bekerjasama dengan DAP dan PKR bagi menjatuhkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) mampu menjamin pemerintahan negara ini terus ditunjangi kepimpinan Islam dan Melayu.

''Jadi, tak payah tumpu perhatian kepada Nik Aziz, minat dia bukan perpaduan Islam dan Melayu sebaliknya untuk menggugurkan kuasa UMNO dan BN, sama dengan niat DAP dan PKR nak hancurkan parti Melayu.

''Nik Aziz dah menyeleweng, jadi macam tak berguna lagi. Orang sudah berjanji dengan rakan politiknya yang bukan Islam untuk hancurkan UMNO, jadi kini dia pun utamakanlah tuntutan politik daripada tuntutan agama.

Sehubungan itu katanya, pada peringkat ini UMNO dan BN perlu memperkuatkan diri sendiri dan menyakinkan rakyat tentang penyelewengan kerajaan pembangkang di beberapa negeri.

Setiausaha Majlis Muafakat Melayu (MMM), Prof. Madya Datuk Dr. Zainal Abidin Borhan pula tetap berharap agenda perpaduan Melayu dapat diteruskan oleh UMNO dan Pas tanpa perlu memberi reaksi terhadap tindak tanduk Nik Aziz.

Katanya, usaha ini penting kerana cabaran yang sedang menanti orang Melayu semakin dahsyat sehingga kini sudah seakan wujud gerakan yang memburukkan jabatan-jabatan kerajaan yang diterajui pegawai Melayu.

''Kini tengok pegawai Melayu dalam agensi penguat kuasa dikecam hebat seakan ia sengaja dirancang bagi menimbulkan persepsi di kalangan rakyat bahawa pegawai Melayu tidak layak menjadi peneraju.

''Mempertahankan Melayu juga dianggap rasis malah dituduh kita aparteid pula. Jadi kalau UMNO dan Pas tak bersatu, ke mana orang Melayu nak cari jawapan bagi mempertahankan maruah diri,'' ujarnya.

Sebab itu jelasnya, hubungan antara UMNO dan Pas mesti wujud dan jalan bagi menemukan dua parti ini di meja perbincangan tetap perlu ahli akar umbi diharap dapat memahami keperluan itu walaupun Nik Aziz menolaknya dengan keras.

Ketua Umum Badan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Abu Bakar berkata, walaupun Nik Aziz berkeras menolak kerjasama UMNO dan Pas, namun kesediaannya untuk mengukuhkan hubungan antara kerajaan Pusat dan Kerajaan negeri pimpinannya merupakan petanda baik.

''Biar Nik Aziz kata dia tolak UMNO dengan Pas tetapi pada masa sama, dia sedia bekerjasama dengan kerajaan Pusat dan ini menunjukkan dia sedia duduk semeja dengan pemimpin UMNO yang menerajui Pusat.

''Soal membantu Kelantan kita sokong kerana negeri itu hampir 100 peratus penduduknya Melayu. Dalam hal ini, pemimpin Pas lain tak semestinya sependapat dengan Nik Aziz, jadi saya fikir Pas kena adakan muktamar khas bincangkan hal ini, baru ahli di bawah jelas,'' katanya.

KOMEN : MELIHAT KESOMBONGAN PAKATAAN INSYALLAH MEREKA TIDAK AKAN MENANG PRU13.

Related Posts by CategoriesWidget by Hoctro | Jack Book

0 comments:

Yang Terbuku Di Hati

YB dan x-YB

Minda Bebas

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP