Blog Widget by LinkWithin

leaderboard denaihati Banner


Yang Terkini

Wednesday, June 9, 2021

Istana umum perbincangan khas raja-raja

Atas titah perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Istana Negara akan menganjurkan sesi perbincangan khas raja-raja Melayu di Istana Negara pada 16 Jun.Perbincangan itu diadakan atas inisiatif baginda dan akan dipengerusikan seri paduka sendiri.

Perkara itu diumumkan oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja lstana Negara Ahmad Fadil Shamsuddin melalui kenyataan media sebentar tadi, selepas pertemuan baginda dengan beberapa pemimpin politik hari ini.

“Perbincangan khas raja-raja Melayu ini berkaitan dengan usaha-usaha memerangi penularan jangkitan wabak Covid-19 dan pelaksanaannya semasa tempoh darurat,” kata Ahmad Fadil.

Perbincangan khas ini adalah kali kedua seumpamanya diadakan di lstana Negara sejak Seri Paduka menaiki takhta pada 31 Januari 2019.

Kali pertama ia dianjurkan pada 25 Oktober 2020, juga di Istana Negara.

Untuk rekod, Yang di-Pertuan Agong berkenan memanggil menghadap ketua-ketua parti politik negara secara bergilir-gilir mulai pagi hari ini.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin selaku Presiden Bersatu menghadap Agong pada lapan pagi ini diikuti Presiden PKR Anwar Ibrahim (atas).

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden Amanah Mat Sabu selesai menghadap Agong masing-masing pukul dua dan tiga petang hari ini.

Difahamkan, esok 10 Jun, Dr Mahathir Mohamad dan Presiden Warisan Shafie Apdal menghadap Agong. Sementara, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan PAS dijadualkan pada 11 jun.

Related Posts by CategoriesWidget by Hoctro | Jack Book

0 comments:

Minda Bebas

YB dan x-YB

PAKATAN ni!!

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP