Blog Widget by LinkWithin

leaderboard denaihati Banner

Yang Terkini

Tuesday, March 30, 2010

Sidang DUN Perak PANAS tapi lancar

Mesyuarat pertama penggal ketiga persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak berjalan lancar dengan istiadat pembukaan berlangsung di pekarangan bangunan Perak Darul Ridzwan pagi ini.

Ia tanda-tanda awal menunjukkan ketegangan politik yang melanda negeri itu sejak setahun yang lalu mulai reda.
Istiadat bermula pada kira-kira pukul 9.35 pagi dengan Pemangku Raja Perak Raja Nazrin Shah berkenan memeriksa kawalan kehormat Pasukan Gerak Am (PGA).
Sebelum itu, Menteri Besar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir, speaker Datuk R Ganesan serta semua Adun Barisan Nasional Bebas dan Pakatan Rakyat mula tiba pada jam 8.50 pagi dan menunggu di tempat masing-masing.

Semua 28 Adun pembangkang tiba secara berkumpulan.
Menteri Besar yang disingkirkan, Datuk Seri Nizar Jamaluddin mengambil tempatnya di barisan kerusi pembangkang.

Manakala speaker DUN Perak yang disingkirkan, V Sivakumar juga berada di barisan pembangkang tanpa memakai jubah speakernya yang dikoyakkan dalam pergelutan setahun lalu.
Suasana sekitar kawasan berkenaan berjalan seperti biasa meskipun dikawal ketat oleh polis yang mengadakan beberapa sekatan jalan masuk menuju kawasan berkenaan.

Berbeza dengan persidangan sebelum ini tahun lalu, tiada pihak berkumpul di sekitar kawasan hingga menimbulkan keadaan tegang apabila polis terpaksa mengarahkan mereka bersurai.
Bagaimanapun sebelum Raja Nazrin Shah menyampaikan titah perasmiannya, ahli dewan undangan negeri Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional mula bertikam lidah.

Wartawan tidak berjaya mendengar perbalahan mereka kerana ditempatkan di sebuah bilik yang kalis bunyi.
Mereka hanya dapat mendengar daripada mikrofon yang disediakan dan tidak berjaya memantau apa yang sebenarnya terjadi di dewan.
Tidak seperti sidang DUN negeri yang lain, wartawan kali ini tidak dibenarkan memasuki dewan berkenaan.

Menurut adun Pantai Remis, Nga Kor Ming, yang menghantar SMS, kekecohan berlaku kerana pihak media dan wakil Pakatan Rakyat dikehendaki memasuki melalui pintu yang berlainan.
Mereka juga terpaksa melaui pemeriksaan keselamatan yang ketat berbanding rakan BN.

Menurut Nga mereka membantah terhadap layanan itu yang disifatkan sebagai “memalukan”.Raja Nazrin dilaporkan masih meneruskan titah ucapan baginda.

Sumber @ http://malaysiakini.com/news/127847#

Related Posts by CategoriesWidget by Hoctro | Jack Book

1 comments:

pigi dar,  March 30, 2010 at 12:12 PM  

poodah pkr, pas..semua tu depa dok belakun konon2 depa ni dh baik dh..dh ikut peraturan..citttt..lu org ingat org ulu sgor boleh lupakah korang punya pengkhianatan tu..raja pun lu orang tak hurmat..pigi dah..wa harap lu org punya parti akan bungkus sikit masa lg..sekarang 1 demi 1 lu org punya itu manyak busuk punya pekong org lain semua sudah tau, maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ..mak aiii!

Minda Bebas

YB dan x-YB

PAKATAN ni!!

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP